Pianon hoito

Piano kannattaa virittää noin kerran vuodessa

Koskettimiin pinttyy ajan myötä sormista rasvaa ja likaa, jota voi puhdistaa kostealla talouspaperilla tai rievulla. Myös spriitä voi käyttää, mutta silloin tulee varoa maalattuja pintoja.

Kun pianoa huoltaa säännöllisesti, soitin pysyy terveenä, puhtaana, soi hyvin ja säilyttää arvonsa. Säännöllinen virittäminen on osa hyvää pianon huotoa. Uusi piano täytyy aluksi virittää tiheämmin.

Pianon voi imuroida ja siitä voi pyyhkiä pölyjä mikrokuituliinalla tai pölyhuiskalla. Veden kanssa on tarkempaa. Pianon sisään ei saa päästä kosteutta , koska pienikin määrä nestettä on tuhoisaa sekä vasaroille että kielille.

Myös kosteuttaja voi olla tarpeen. Laite mittaa pianon sisäilman suhteellista kosteutta ja säätää sitä automaattisesti. Vesiastioita pianon sisässä tai alla emme suosittele.

Piano on herkkä instrumentti, joka reagoi ympärillä olevan ilman kosteuteen ja lämpötilaan. Mitä vähemmän  muutoksia, sen parempi pianolle. Kodin sisäilman muutokset vaihtelevat kesän usein yli 70 % suhteellisesta kosteudesta talviseen kuivuuteen, noin 20 % tuntumaan.

Lämpötilan ja kosteuden vaihtelu vaikuttaa sekä puurakenteiden että metallin elämiseen. Pianon koko takasivulla on kaikupohja, ohut puulevy, joka on yksi pianon herkimmistä rakenteista. Kaikupohjan vauriot heikentävät merkittävästi pianon sointia.

Meiltä saa ohjeita pianon hyvään sijoitteluun ja toivomme, että siirron yhteydessä siirtoreitit ja väylät on avattu etukäteen.