Pianon sijoittelu

Pianoa ei tulisi sijoittaa lämpöpatterin tai takan viereen, tai ylipäätään minkään lämmönlähteen tuntumaan. Suoraa auringonvaloa tulisi varoa ja seinään tulisi aina olla etäisyyttä sen verran, että ilma mahtuu kiertämään. Lattialistan paksuus yleensä riittää.

Meiltä saa ohjeita pianon hyvään sijoitteluun ja toivomme, että siirron yhteydessä siirtoreitit ja väylät on avattu etukäteen.

Piano on herkkä instrumentti, joka reagoi ympärillä olevan ilman kosteuteen ja lämpötilaan. Mitä vähemmän näissä olosuhteissa tapahtuu muutoksia, sen parempi pianolle. Kodin sisäilman muutokset vaihtelevat kesän usein yli 70 % suhteellisesta kosteudesta talviseen kuivuuteen, noin 20 % tuntumaan, mikä on suuri vaihteluväli.

Lämpötilan ja kosteuden vaihtelu vaikuttaa sekä puurakenteiden että metallin elämiseen. Pianon koko takasivulla on kaikupohja, ohut puulevy, joka on yksi pianon herkimmistä rakenteista. Kaikupohjan vauriot heikentävät merkittävästi pianon sointia ja ohut puulevy on valitettavan herkkä kosteuden ja lämmön vaihteluille.

Jos piano sijoitetaan paikkaan, jossa lattiamateriaali on altis vaurioille, meiltä saa bakeliittisia aluskuppeja, jotka laitetaan pianon pyörien alle.

Aluskupin pohjaan voi myös liimata huonekaluhuopaa, koska aluskuppikin voi jättää jäljen esimerkiksi vanhaan puulattiaan.

Jos pianossa ei ole pyöriä, esimerkiksi jalka tai tassu, siihen voi myös laittaa huopaa.